De initiatiefnemers - In 2003 startte onder impuls van Sofie Verscheure (Symposion), Brody Neuenschwander, Yves Leterme en Veronique Vandevoorde in regio Brugge een groep kalligrafen met een 'leerschool voor kalligrafie', die de naam WITRUIMTE meekreeg. Al snel raakten meer mensen betrokken in het gebeuren en werd WITRUIMTE een boeiend en succesvol verhaal met een mooie ploeg lesgevers en honderden cursisten.
Meer structuur - Aan de oorsprong lag de vaststelling dat heel wat mensen her en der cursussen volgden die niet goed op elkaar afgestemd waren. Cursisten hadden er alle belang bij, zo vonden we, om precies die lessen te krijgen waar ze aan toe waren. Ook voor de lesgevers zou het een betere zaak zijn indien ze een meer homogene groep in klas kregen. Kortom, wat meer structuur was welkom.
Een weldoordachte visie - Een belangrijk pluspunt voor het modulair systeem dat we in gedachten hadden, was dat we een leerplan konden uittekenen. Vanuit een weldoordachte visie op hedendaagse kalligrafie heeft Brody Neuenschwander een curriculum opgesteld waarbij de cursist doorheen de verschillende stadia van formele kalligrafie naar een meer persoonlijke, expressieve vorm van kalligrafie wordt begeleid.
Onze ambitie - Zoals blijkt uit het vorige punt, is het onze uitdrukkelijke bedoeling om de cursisten zover te brengen dat ze niet langer de stijl van hun lesgevers kopiëren, maar zelf nieuwe wegen bewandelen. Wij bieden hen dus méér aan dan een handvol alfabetten en een paar leuke technieken. Het ontwikkelen van een visie op kalligrafie moet het experimenteren meer richting geven.
Niets dan voordelen - Tot slot is er ook een niet te onderschatten praktisch voordeel: de cursist kan zonder problemen tussen de modules door van lesgever of locatie veranderen. Iedere docent volgt immers hetzelfde leerplan en gebruikt dezelfde voorbeeldboekjes.
Kort samengevat, WITRUIMTE biedt jou als cursist: 1. een logisch gestructureerd en doelgericht lessenpakket 2. de garantie van kwalitatieve lessen met deugdelijke voorbeelden, aangepast aan je niveau 3. de mogelijkheid om na de basisopleiding van de eerste modules verder begeleid te worden 4. een omkadering van cursussen, lezingen, tentoonstellingen, demonstraties 5. de kans om op eigen tempo het curriculum te doorlopen en zelf te bepalen waar, bij wie en wanneer je dat doet